Svenskt eller ekologiskt?

Man får ofta höra att något av det bästa man kan gör är att köpa ekologiska livsmedel. Men är det bättre att köpa en ekologisk frukt som har fraktats hela vägen från Sydamerika, än ett svenskt äpple som inte klassas som ekologiskt? För att svara på frågan behöver vi titta på saken ur olika perspektiv. Det är ju inte så enkelt som att säga att någonting är ekologiskt och så betyder det automatiskt att det är mycket bättre.

Om du vill göra så lite avtryck på miljön som möjligt kan du hellre välja att äta saker som är odlat eller skördat nära dig, det vill säga lokalt. Det är till exempel bättre att välja den svenska gurkan än den ekologiska gurkan från Spanien. Men om du anser att något som inte är besprutat med massor av kemikalier är det kanske bättre att välja den ekologiska produkten. Samtidigt behöver den svenska gurkan inte besprutas lika mycket eftersom den inte ska fraktas lika långt.

Bäst på något, men inte allt

Som du säkert förstår är det svårt att säga vad som är bättre än det andra eftersom det beror på vilket perspektiv man har. Det bästa är kanske att odla sina egna grönsaker och frukter som man kan plocka när man vill. Men det är ju inte alltid skörden blir bra och man kan gå ut och plocka en paprika eller tomat. Så du får helt enkelt bestämma vilket perspektiv som är viktigast för dig och handla utefter det. Det går helt enkelt inte att vara bäst på allt.