Odla året om utomhus

Att vädret börjar bli kallare utomhus innebär inte att du måste förflytta odlingen inomhus eller att det inte krävs något arbete utomhus alls. Om du bor i hus finns det trots allt även flera vinterbestyr som behöver genomföras, odlingar som behöver täckas för och kanske eventuellt plantor som måste sättas i jorden. 

Med rätt kläder kan du vara ute en längre stund utan att frysa, så kika på en varm vinterjacka dam och ett par riktigt varma arbetsskor som håller dina fötter varma även under vinterbestyren i trädgården.

Image

Planera odlingen inför hela året

För att du ska kunna hålla koll på vad som behöver göras varje månad är det alltid en fördel om du ritar upp en skräddarsydd odlingskalender som du kan följa. Du ser direkt vad som behöver sås, när grödorna kommer vara redo att skördas och även när olika underhåll i trädgården behöver göras. En fördel är att rita upp denna kalender i början av året och beroende på i vilken skala du odlar kommer innehållet och hur många olika bestyr du har att göra under året se väldigt olika ut.

Du kan odla inomhus under vintern

Det är väldigt få grödor som klarar av Sveriges kalla vintrar och om du är sugen på att odla under årets kallare månader kommer det vara fördelaktigt att göra så inomhus. Det kan också vara ett ypperligt tillfälle att börja odla sticklingar av till exempel tomatplantor som du sedan kan plantera utomhus när vädret börjar bli varmare. Det finns alltid någonting att göra för den som inte kan få nog av att odla.

Image