Blommar påverkar hälsan

Det finns många som talar för och mycket som tyder på att blommor och växter är bra för hälsan. Ett sådant exempel är att man påstår att det skulle kunna lindra en förkylning. Svaret på om dessa påståenden faktiskt är sanna är dock mer komplicerade än bara ja eller nej, utan snarare så beror det på vilken blomma det handlar om. Värt är nämna är dock att det finns blommor som kan förbättra ens hälsa, det både fysiskt och psykiskt.

Image

Blommor för förbättrad psykisk hälsa

Visst är blommor fina att titta på, och visst blir man glad när man gör det? Det är faktiskt inte så konstigt, och faktum är att det finns en förklaring till detta. Psykologer menar att buketter med blommor kan höja känslan av lycka och att en krukväxt kan göra så att din stress minskar. Det mest logiska svaret på varför det är så är för att blommor förknippas med glada händelser och känslor. Och det är därför du får glada tankar när du ser blommor och därmed kommer du även känna dig gladare.

Håll dig frisk med blommor

Kanske låter det för bra för att vara sant att blommor skulle kunna hjälpa människor att hålla sig friska. Men det finns forskning som säger att patienter som är inlagda på sjukhus och som har blommor i sina rum inte har lika mycket ångest och inte tar lika mycket smärtstillande som patienter som inte har några blommor. 

Blommor och växter gör även att luften blir fuktigare - i och med att torr luft är något som höjer risken för förkylningar kan även detta bidra till att du minskar risken för att bli sjuk genom att ha blommor i rummet. Så om du vill maximera chansen för att vara frisk under vintern eller andra perioder av året är det smart att ha några blommor i hemmet.

Image