Lökar

Blommande lökar

Lökar entry

Det finns många fina blommande lökväxter, en stor favorit är Allium. Tulpaner har vi inte så många men några små botaniska tulpaner lyser upp här och där i rabatten. Snödropparna är förståss ett måste i rabatterna, då de är ett av vårens härliga tecken. Sedan så har vi ju alla de vackra liljorna.

Här kan du se några av våra blommande lökväxter.

Allium

Allium aflautense

En hög och fin Allium som pryder sin plats där den stickler upp mellan perennerna. Passar utmärkt att plantera tillsammans med Hostor.

Allium aflautense<br>Copyright©mypos Allium aflautense<br>Copyright©mypos

Allium caeruleum azureum<br>Copyright©mypos

Allium caeruleum azureum

Kallas azurlök på svenska. En allium i blått, ovanlig färg för en allium. Blir rätt så hög, men blommorna är små. Fin att plantera mellan perenner, eller som en uppstickare bland en massa låga växter.

Allium christophii

En riktig stor och maffig Allium. Blommorna blir ca 20 cm i diamter. En mellanhög allium. Passar både att plantera som solitär här och där i rabatten, då blommorna är så stora så de kommer till sin rätt ändå, eller plantera ihop flera för ett riktigt härligt blickfång.

Allium christophii<br>Copyright©mypos Allium christophii<br>Copyright©mypos

Allium karataviense

En låg och fin Allium som får stora blommor. En av de få Allium som får dekorativa blad. Fin att plantera ihop flera tillsammans i framkant av rabatten då denna bara blir ca 25 cm hög.

Allium karataviense<br>Copyright©mypos Allium karataviense<br>Copyright©mypos

Allium karataviense 'Ivory Queen'

En vit variant av ovanstående.

Allium karataviense Ivory Queen<br>Copyright©mypos

Allium moly<br>Copyright©mypos

Allium moly

Kallas guldlök på svenska. En fin liten Allium som passar bra i stenpartiet eller i framkant av rabatten. Planteras i grupp med 10 -20 lökar för en fin blommande rugge. Blir låg, ca 10 - 15 cm hög. Blommar med fina gula blommor som lyser upp.

Crocosmia

Crocosmia<br>Copyright©mypos

Crocosmia

Kallas även Montbretia eller på svenska höstlilja. Vi har även en orange blommande Crocosmia. Denna på bild får lysande röda blommor framåt höstkanten.

Planteras den på ett skyddat läge så klarar sig lökarna utomhus under vintern, i södra delen av landet iallafall. Annars tar man upp lökarna och förvarar dem frostfritt och mörkt under vintern. Jag fick höra att den oranga inte var härdig, men testade ändå, och visst övervintrar den ute i rabatten den med!

Fritillaria

Fritillaria<br>Copyright©mypos Fritillaria<br>Copyright©mypos

Fritillaria michailovskyi

En blyg liten juvel som blommar med mörka purpurfärgade blommor kantade i gult.