Agave

Taggiga och tuffa....

agave entry

Vi började samla på dessa underbart vackra och tuffa växter när vi bodde i lägenhet. De tog stor plats och inte heller kunde vi ordna någon bra vintervila för dem. De överlevde i lägenheten, men blev gängliga och inte så kraftiga och fina. Men efter att ha flyttat till hus har de fått ett eget rum i källaren under vintern där det är ca 10+ grader. De får lysrörsbelysning ca 8 timmar / dygn. Så nu får de komma till sin rätt när de får vistas utomhus hela sommaren och får en svalare och torr vinterperiod. Nu blir de kraftiga och fina som de ska vara.

Älskar dessa underbart vackra och häftiga växter med elaka taggar. Ju hårdare och tjockare blad och stora markanta taggar desto bättre!!! Här kan du se lite av våran samling!

Så ODLAR VI / ODLINGSRÅD:
Agavena är tåliga och lättskötta och trivs i de flesta jordblandningar. Vi använder vanlig blomjord uppblandad med smålecakulor. Har vi tillgång till sand blandar vi i det med.
Trivs bäst med att vistas utomhus på sommaren. Vänj dem vid solen - ställ skuggitg och täck med täckväv i två veckor, ta av duken och låt stå en vecka eller två i halvskugga, sedan kan du placera ut dem där du vill ha dem. Vi odlar våra direkt i söderläge. Har du möjlighet att övervintra Agaven lite svalare ( frostfritt) så är det bäst för plantorna, vattna sparsamt på vintern. Små plantor vill ha vatten oftare än stora, stora plantor kan i princip klarar sig utan vatten hela vintern. I regel brukar jag försöka titta till dem och vattna de som behöver ca 1 ggr/ mån. under övervintringen, det beror ju lite på hur svalt de står också. Sätt ut och ta in Agavena när frostrisken är över( de klarar lite lättare frost också utan att ta skada).

Agavena kan stå i samma kruka många år, plantera om när du tycker det blir för trångt ( bäst tid att plantera om är på våren eller sommaren). Det är bara att sätta sidoskotten i den vanliga jordblandningen, ställ skuggigt och vattna när de börjar torka ut tills de utvecklat rötter igen.

Under sommaren vattnar jag Agavena ca 1 - 2 ggr/veckan ( om det inte regnar). Småplantor vattnar jag oftare, när de börjar torka ut. Gödsling är jag dålig med, brukar blanda i långtidsverkade gödsel då jag planterar om på våren - resten får lite gödning då och då när jag kommer ihåg. Ca halv dos rekommenderad krukväxtnäring.

Agave

Så här bor Agaven på sommaren. Här ser du några av våra större plantor. Vi tar ut dem i april/maj, när den största frostrisken är över, de får stå skuggigt + att vi täcker den med täckväv under två veckor, sedan får de stå 1 vecka utan täckväven innan de slutligen placeras ut i det soliga söderöderläget.

Agave <br>Copyright©mypos Agave <br>Copyright©mypos Agave <br>Copyright©mypos
Agave <br>Copyright©mypos

Under vintern trängs Agavena med resten av våra suckulenter som vill ha en svalare övervintring i källaren. Försöker hålla runt 10 grader. Beror lite på ute temperaturen hur kallt det blir. Lysrören går på timer och är på ca 8 timmar / dygn. Mindre plantor försöker jag vattna 1 ggr/månaden. De stora exemplaren klarar sig i princip utan vatten hela vintern, men brukar ge dem en liten slurk då och då.

americana

Den vanliga americanan med gröna blad. En av de första Agavena vi skaffade så den har funnits länge i våran samling.

Agave americana <br>Copyright©mypos Agave americana <br>Copyright©mypos

Den har stått i samma kruka många år och satt många sidoskott. När vi väl tog oss för att plantera om den så var det mer sidoskott än jag trodde. Tänk att det kan få plats så mycket i en kruka! Tror att det var ca 30 skott i krukan.

Agave americana <br>Copyright©mypos

Omplanterad och klar blev den så här snygg!

americana v. marginata

En av de vanligare Agavena. Har funnits länge i våran samling. Grön mitt och gula kanter.

Agave americana v. margitanta<br>Copyright©mypos Agave americana v. margitanta<br>Copyright©mypos

Agave americana v. margitanta<br>Copyright©mypos Agave americana v. margitanta<br>Copyright©mypos

americana medio-picta alba

En av de många olika Agave americana som finns. Denna är lite ovanligare då den har vit mitt med gröna kanter. Hade letat länge efter denna då vi hittade den på en resa i Tyskland. Hör till en av favoriterna då den har så dekorativa blad. Växer inte lika snabbt som de två ovanstående Agave americana, har även ett lite mer kompakt växtsätt. Sätter inte heller lika villigt sidoskott.

Agave americana medio-picta alba <br>Copyright©mypos

Före omplantering.

Agave americana medio-picta alba <br>Copyright©mypos Agave americana medio-picta alba <br>Copyright©mypos

Efter omplanterning och ny och större kruka blev den så här fin! Nu väntar den bara på att få komma ut!

asperima

Agave asperima <br>Copyright©mypos

En storväxt och snygg Agave med ljusa grågröna blad som är sträva. Dekorativa mörka taggar i snygg kontrast till de ljusa bladen.

Agave asperima <br>Copyright©mypos Agave asperima <br>Copyright©mypos

colorata

Agave colorata <br>Copyright©mypos Agave colorata <br>Copyright©mypos
Agave colorata <br>Copyright©mypos

En ovanligare Agave som vi hittade i Tyskland. En än så länge småväxt Agave som växer sakta. Får tjocka hårda blad med dekorativa taggar.Snygga marmorerade blad.

ferox

Agave ferox <br>Copyright©mypos Agave ferox <br>Copyright©mypos

Detta är en riktig tuffing. Den har breda, tjocka och hårda blad med stora dekorativa mörka taggar.
Detta är en av favoriterna bland våra Agave och den har en speciell plats i hjärtat då den kommer från Botaniska i Göteborg. De hade en så stor och ståtlig planta av denna, men tyvärr så finns den inte kvar där längre. Som tur var fick vi möjligheten att komma över ett exemplar av dess sidoskott, så endel av plantan lever vidare här hemma hos oss, och minnet av den stora feroxen finns för alltid kvar.

filifera

Agave filifera <br>Copyright©mypos

Denna Agave köpte vi som stor planta. Jämfört med mång andra Agave så blir ju denna inte så stor som fullvuxen planta, så vi hade våra förhoppningar om att den kanske skulle kunna blomma här hemma. Inte så vanligt att få en Agave att blomma i privat odling då de flesta blir väldigt gamla innan de blommar, och därmed alldeles för stora för att inhysa. Denna planta är ca 80 cm i diameter.

Agave filifera <br>Copyright©mypos Agave filifera <br>Copyright©mypos

Sommaren 2006 så blommade den. Det började med en kolv som växte så snabbt så man såg skillnad från dag till dag.

Agave filifera <br>Copyright©mypos Agave filifera <br>Copyright©mypos Agave filifera <br>Copyright©mypos
Agave filifera <br>Copyright©mypos

Det tog hela sommaren innan den hade blommat klart. När hösten kom så det var dags att ta in den så fick vi hugga av hela stängeln. Sparade den så fröna fick sitta kvar och mogna klart. Plantan hamnade på komposten, tyvärr. Agaven är ju monocarpisk, dvs den blommar bara en gång och sedan dör den. Så samtidigt som det var spännande att se Agaven blomma så var det ju lite sorgligt också när man visste att den skulle dö sedan. Den sätter all sin kraft och energi till att fortplanta sig, den producerer frö och sidoskott, så den har inte mycket ork kvar till sig själv sedan. I sällsynta fall kan man få en planta att överleva med mycket omvårdnad och näring. Men med denna var hoppet ute på hösten då halva platnan hade vissnat redan.

Agave filifera <br>Copyright©mypos

Vi fick mängder med frö så nya små filiferor är på väg. Som tur är har vi en till lite större planta, jag hoppas att inte den ska blomma den med. Det var verkligen roligt att filiferan blommade, men den andra plantan vill jag ha kvar!

fourcroides

En snygg storväxt Agave. Får långa ljusgröna smala blad, dekorativa mörka taggar.

Agave fourcroides <br>Copyright©mypos Agave fourcroides <br>Copyright©mypos

funciana

Agave funciana <br>Copyright©mypos

En snygg och elakt taggig Agave. Kompakt växtsätt. Bladen har en ljusare rand mitt i. Får både mörka och ljusare stora taggar.

guenteri

Agave guenteri <br>Copyright©mypos

En snygg och tuff Agave. Får riktigt kraftiga och tjocka blad med stora taggar.

horrida

En fin och trevlig Agave som ännu så länge är rätt så liten till växten och växer rätt så sakta. Får ett kompakt och fint växtsätt, många rätt små men elaka taggar.

Agavehorrida <br>Copyright©mypos Agavehorrida <br>Copyright©mypos Agavehorrida <br>Copyright©mypos

istmensis Nana

Agave istmensis Nana <br>Copyright©mypos

En Agave som inte blir så stor. Vi har även en vanlig istmensis och den blir mycket större. Denna istmensis Nana är en miniatyr. Sprider sig med små rosetter och blir en snygg kudde. Tjocka och hårda blad som är ljusa och dekorativa med mörka taggar.

sonorensis

Agave sonorensis <br>Copyright©mypos Agave sonorensis <br>Copyright©mypos
Agave sonorensis <br>Copyright©mypos

En trevlig Agave som inte växer allt för snabbt. Sätter massor med sidoskott. Har rätt små men fina taggar.

Har stått i samma kruka ett par år och det var hög tid för omplantering. Tog ett tag att pilla bort alla små sidoskott och det blev mer än jag trodde.

Agave sonorensis <br>Copyright©mypos Agave sonorensis <br>Copyright©mypos
Agave sonorensis <br>Copyright©mypos

Omplanterad och klar. Den får stå i samma kruka ett tag till, ca 30 - 35 cm kruka.