Hoya

Hoya filiformis

Hoya filiformis<br>Copyright©mypos

En småbladig klättrande Hoya. Bladen är rätt så tunna. Trots det så är det en tålig Hoya. Trivs bra i ett ljust läge och tål att torka endel mellan vattningarna. Blommar med stora snygga blommor, varje blomma är ca 3 cm i diameter.

Hoya filiformis<br>Copyright©mypos Hoya filiformis<br>Copyright©mypos

Hoya finlaysonii

Hoya finlaysonii Nova<br>Copyright©mypos

Det finns flera olika finlaysonii, vi har två i våran ägo. Den som du ser här är köpt som finlaysonii 'Nova'. Den här får blad med väldigt tydlig och vacker nervning. Den andra får mörka blad med smalare och lite mer otydlig nervning och med lite silverstänk i.
Den trivs och blommar i både mörkare och ljusare fönster. Jag föredrar att ha den lite mörkare då bladen blir mörkgröna och fina, står den för ljust blir bladen lite bleka i färgen.

Hoya finlaysonii Nova<br>Copyright©mypos Hoya finlaysonii Nova<br>Copyright©mypos
Hoya finlaysonii Nova<br>Copyright©mypos Hoya finlaysonii Nova<br>Copyright©mypos

Hoya flavida

Hoya flavida<br>Copyright©mypos

Den här hoyan köptes som chloranta v. tutuilensis men nu när den blommat så visade det sig troligtvis vara en flavida. En fin och tålig Hoya. Tog ett par år innan den blommade för första gången, men när den väl börjat blomma så blommar den många gånger under året, även under vintern lyser den upp med några blommor. Passar att odla både upplindad eller hängandes.

Hoya flavida<br>Copyright©mypos Hoya flavida<br>Copyright©mypos

Får smala spetsiga blad som blir vackert röda om den odlas väldigt ljust. Bladen är rätt tjocka och lite styva och alldeles släta och blanka.

Hoya flavida<br>Copyright©mypos Hoya flavida<br>Copyright©mypos

Blommar med orange blommor som är ca 1 cm i diameter. Jag har inte tänkt på om den doftar något. Utslagen i ca 5 - 7 dagar.

Hoya flavida<br>Copyright©mypos Hoya flavida<br>Copyright©mypos Hoya flavida<br>Copyright©mypos

flavida Mt Gallego, Solomon Island, IML 423

En annan flavida . Skiljer sig mycket i bladen mot den andra. Denna har mycket bredare blad. Blanka fina blad som blir röda vid mycker ljus. Blommorna skiljer sig åt lite de med om man studerer dem närmare.

Hoya flavida<br>Copyright©mypos Hoya flavida<br>Copyright©mypos Hoya flavida<br>Copyright©mypos
Hoya flavida<br>Copyright©mypos Hoya flavida<br>Copyright©mypos

Hoya fraterna

Hoya fraterna<br>Copyright©mypos Hoya fraterna<br>Copyright©mypos

En storvuxen klättrande Hoya med stora blad. Blommar med stora klasar med härligt ludna blommor. Är rätt törstig av sig med tål att torka ut endel mellan vattningarna. Jag odlar min i ett ljust läge, men ej direkt i brännande sol.

Hoya fraterna<br>Copyright©mypos Hoya fraterna och coriacea<br>Copyright©mypos

Jämförelsebild mellan fraterna till vänster och coriacea till höger.

Hoya fungii

Ännu en Hoya som får vackra blad. Den blir finast i bladen om den står lite mörkare. Vid för mycket sol blir bladen lätt ljusa och brända. Blommara bra i de flesta lägen. En tålig och tacksam Hoya som växer rätt snabbt och blommar med många och stora klasar med dessa vackra blommor.

Hoya fungii<br>Copyright©mypos Hoya fungii<br>Copyright©mypos Hoya fungii<br>Copyright©mypos
Hoya fungii<br>Copyright©mypos Hoya fungii<br>Copyright©mypos