Hoya

Hoya campanulata TN 99 -009

En Hoya som har haft många namn och namnbyten. Jag har dragit mig för att lägga ut den här då jag inte vetat vad jag ska kalla den. Nu har jag iallafall bestämt mig för att lägga ut den här under namnet campanulata. Jag hoppas att det är det definitivt och sista namnbytet på den. Men det vet man aldrig i Hoyavärlden. Den hette tidigare cystiantha och innan dess Cystidianthus laurifolius innan den blev sorterad in i Hoya släktet. Ska inte förväxlas med en liknande Hoya som tidigare hette camanulata och senare wallichii och nu senast har den bytt namn till danumensis.

Hoya campanulata TN99-009<br>Copyright©mypos Hoya campanulata TN99-009<br>Copyright©mypos

Bortsett från namnförvirringen så är detta en fin och odlingsvärd Hoya som blommar med söta klockformade blommor. Klättrande, slingrande växtsätt, rätt så tunna blad. Den föredrar jämn vattning och ljust läge men inte direkt i sol.

Hoya campanulata TN99-009<br>Copyright©mypos Hoya campanulata TN99-009<br>Copyright©mypos Hoya campanulata TN99-009<br>Copyright©mypos

Hoya camphorifolia

En liten och söt Hoya som funnits länge i våran samling. Trots att den är så liten och nätt så är den väldigt tålig, tål att torka ut endel mellan vattningarna. Blommar bra i ett ljusare fönster.

Hoya camphorifolia<br>Copyright©mypos Hoya camphorifolia<br>Copyright©mypos
Hoya camphorifolia<br>Copyright©mypos Hoya camphorifolia<br>Copyright©mypos Hoya camphorifolia<br>Copyright©mypos

Hoya cardiophylla

Hoya cardiophylla<br>Copyright©mypos Hoya cardiophylla<br>Copyright©mypos

En Hoya med mellanstora blanka hårda blad. Klättrande med ett kompakt växtsätt. Trivs i de flesta lägen, men odlas den väldigt ljust blir bladen bleka. Lättblommad och tålig.

Hoya carnosa

Hoya carnosa<br>Copyright©mypos

Den gamla hederliga mormors Hoyan! Den första porslinsblomman i vår ägo. Denna är riktigt tålig och tacksam att odla, trivs och växer i både mörkare och ljusare lägen, blommningen blir dock mycket rikligare i ett ljusare fönster. Även om det är den vanligaste Hoyan så tycker jag man för den delen inte ska utesluta den i sin samling. En dekorativ Hoya som växer snabbt till en fin planta. Även när den inte blommar så är den fin med sina mörkgröna blad med lite silverstänk i.

Hoya carnosa<br>Copyright©mypos Hoya carnosa<br>Copyright©mypos

Hoya caudata

Hoya caudata<br>Copyright©mypos

En Hoya man gärna odlar för de vackra bladen. Ända sedan vi såg den på ett bok omslag och vi väl fått tag på den har den varit en favorit. Den får stora fint marmorerade blad som blir vackert röd-bruna vid mycket ljus. Den får mer marmorering i ljust läge, står den för mökrt blir bladen nästan helt gröna. Blommar med vackert vita blommor, med röd mitt. Stammarna blir med tiden väldigt hårda och förvedade. Finns flera caudata i odling. Denna får störst blad av de caudator vi har.

Hoya caudata<br>Copyright©mypos Hoya caudata<br>Copyright©mypos
Hoya caudata<br>Copyright©mypos Hoya caudata<br>Copyright©mypos

Hoya caudata v. Sumatra<br>Copyright©mypos Hoya caudata v. Sumatra<br>Copyright©mypos

caudata v. Sumatra

En caudata med lite mindre blad och nättare växtsätt. Bladen är mindre och smalar på denna och med en liten vågig kant. Blommar med dessa karaktäristiska blommor för caudatan med en svans.

Hoya caudata v. Sumatra<br>Copyright©mypos Hoya caudata v. Sumatra<br>Copyright©mypos

Hoya cembra

Hoya cembra<br>Copyright©mypos Hoya cembra<br>Copyright©mypos

Hette tidigare odorata men cembra är det korrekta namnet för denna.

Hoya cembra<br>Copyright©mypos Hoya cembra<br>Copyright©mypos

En trevlig Hoya som blommar med fina vita blommor som doftar gott. Får ett lite buskigt växtsätt och kan ibland vara svår att få till så den ser snygg ut tycker jag. Jag låter den bara hänga och lindar in rankorna i krukan när de har blivit för långa.

Hoya chlorantha

Hoya chlorantha<br>Copyright©mypos Hoya chlorantha<br>Copyright©mypos

En småväxt Hoya, som har dekorativa smala avlånga blad. Växer och trivs i både mörkare och ljusare fönster. Vet inte om den är svårblommmad, men det tog rätt så många år innan våran blommade för första gången. Vi odlar våran väldigt ljust, bladen blir lite ljusa och bleka, men den verkar trivas bra med det iallafall då den har kommit igång att blomma. Tål enhel del torka trots sin litenhet, men regelbunden vattning är att föredra.

Hoya chlorantha<br>Copyright©mypos Hoya chlorantha<br>Copyright©mypos

Blommar med gulgröna blommor som är ca 2 cm i diameter. Utslagen ca 1 vecka.

Hoya ciliata

Hoya ciliata<br>Copyright©mypos

En Hoya tillhörande Eriostemma sektionen. Vill ha mycket ljus och värme för att blomma. Eriostemmorna vill även ha extra kalk i jorden. Jag brukar blanda i krossade äggskal vid omplantering av dessa. Växer snabbt och är lätta att odla, men svåra att få i blom. Vattnar mina plantor sparsamt på vintern, tappar endel blad, men kommer igång med massa nytillväxt och blad på våren när ljuset kommer igen.

Enligt nya rön så ska inte längre vissa Hoyor i Eriostemma sektionen tillhöra Hoya släktet utan de har fått ett eget släkte Eriostemma. Vi har valt att ha kvar dem under Hoya än så länge.

Hoya ciliata<br>Copyright©mypos Hoya ciliata<br>Copyright©mypos

Blommar med ca 2 cm stora blommor, utslagen ca en och en halv vecka. Doftar inget.

Hoya ciliata<br>Copyright©mypos Hoya ciliata<br>Copyright©mypos

Hoya cinnamomifolia

Hoya cinnamomifolia<br>Copyright©mypos Hoya cinnamomifolia<br>Copyright©mypos

En storbladig Hoya med härligt gulgröna blommor. Den utvecklar ofta bara ett blad per nod. Växer med långa slingrande grenar, kan vara lite svårt att forma och linda den då rankorna snabbt blir hårda.

Hoya cinnamomifolia<br>Copyright©mypos Hoya cinnamomifolia<br>Copyright©mypos

Hoya coriacea

Hoya coriacea<br>Copyright©mypos Hoya coriacea<br>Copyright©mypos Hoya coriacea<br>Copyright©mypos

En storbladig och storväxande klättrande Hoya. Växer rätt snabbt till en stor planta. En törstig Hoya som föredrar regelbunden vattning. Blommar med stora klasar med läckra ludna blommor som är ca 2,5 cm i diameter.

Hoya coriacea<br>Copyright©mypos Hoya coriacea<br>Copyright©mypos