Hoya

Hoya acuta

Eller ska den kanske heta parasitica eller verticillata?! Eftersom det råder oenighet om vilket namn som är det korrekta så har jag valt att låta dem ha kvar namnet de hade när vi skaffade dem.
Det finns flera olika varianter av denna med olika färg på blommorna, bladen varierar även i storlek och form.

Hoya acuta <br>Copyright©mypos

acuta vita blommor

En trevlig och tålig Hoya som har funnits länge i våran samling. Blommar bra den ljusa årstiden i de flesta lägen. Våran stod placerad i norrfönster ett par år och den växte och blommade där med, men den får rikligare blommning i ett ljusare fönster.
Blommarna är vita med gul mitt och doftar gott!

Hoya acuta <br>Copyright©mypos

Får mellanstora gröna blad. Jämfört med våra andra acuta, verticillata, parasitica så är det denna som får störst blad av dem. Vi odlar våran upplindad. Den är inte alltid så klätterbenägen så man får hjälpa den den lite på traven ibland och linda upp den.

Hoya acuta<br>Copyright©mypos Hoya acuta<br>Copyright©mypos

acuta rosa blommor

Denna acuta får lite lite längre och smalare blad än de andra acuta vi har i vår ägo. Vi odlar våran planta ljust, där blommar den och trivs. Tål att torka ut enhel del. Den får relativt tjocka och styva blad.
Blommorna är läckert rosa. Varje blomma är lite mer än 1 cm i diameter. Blommar under den ljusa årstiden.

Hoya acuta<br>Copyright©mypos Hoya acuta<br>Copyright©mypos Hoya acuta<br>Copyright©mypos
Hoya acuta<br>Copyright©mypos Hoya acuta<br>Copyright©mypos

acuta / verticillata albomarginata

Denna fick vi under namnet verticillata albomarginata. Tillsvidare får den ligga under acuta. Är inte helt säker på att albomarginata är det korrekta namnet på den. Vissa blad får vita kanter, medans andra blir gula i kanten. Har inte fått den i blom än men tror att den får ljusa vit/beiga blommor. Hoya acuta<br>Copyright©mypos

Hoya aldrichii

Hoya aldrichii<br>Copyright©mypos

En Hoya som vi har haft länge i samlingen. En tålig Hoya som växer snabbt, men den tog flera år på sig innan den behagade blomma. Den har rätt så stora blanka nervade blad. Blommar med stora härliga klasar med rosa blommor.

Hoya aldrichii <br>Copyright©mypos Hoya aldrichii <br>Copyright©mypos

Hoya anulata

Hoya anulata<br>Copyright©mypos Hoya anulata<br>Copyright©mypos

En söt liten Hoya som får tjocka suckulenta blad som är helgröna. Klättrande växtsätt. Vill gärna torka ut endel mellan vattningarna, trivs bäst i ett ljusare läge för att blomma. Blommar med söta små blommor som doftar gott!

Hoya anulata<br>Copyright©mypos Hoya anulata<br>Copyright©mypos

Hoya archboldiana

Vi har tre olika archboldiana i våran samling, denna som heter archboldiana YM Exellent är den enda som vi lyckats få i blom hittills. Blommar med dessa fantastiskt stora vackra koppformade blommor. De är utslagna ca en och en halv vecka. Bladen är tjocka och suckulenta, det är denna som får tjockast och störst blad av de tre olika archboldiana vi har. Alla växer de rätt sakta. Förutom att man får vänta länge på blomningen och att de växer sakta så är de lättodlade.

Hoya archboldiana YM Exellent<br>Copyright©mypos Hoya archboldiana YM Exellent<br>Copyright©mypos
Hoya archboldiana YM Exellent<br>Copyright©mypos Hoya archboldiana YM Exellent<br>Copyright©mypos

Hoya arnottiana

Hoya arnottiana<br>Copyright©mypos

En riktigt trevlig Hoya, med tjocka, fint gröna blad. Växer sakta. Blommar med många stora fina klasar den ljusa årstiden. Vill ha en lite ljusare placering för att trivas riktigt bra, men inte dirket i brännande södersol.

Hoya arnottiana<br>Copyright©mypos Hoya arnottiana<br>Copyright©mypos
Hoya arnottiana<br>Copyright©mypos Hoya arnottiana<br>Copyright©mypos

Hoya australis

Det finns flera olika australis. Alla får vita blommor med mer eller mindre rosa i mitten. Bladen däremot kan variera mycket.

Hoya australis ssp tenuipes<br>Copyright©mypos

australis ssp. tenuipes

Den vanligaste australisen som man ofta kan hitta i affärer, där den säljs den namnad som enbart australis. Bladen är mörka och blanka.

Hoya australis ssp tenuipes<br>Copyright©mypos Hoya australis ssp tenuipes<br>Copyright©mypos

Hoya australis ssp tenuipes<br>Copyright©mypos

Hoya australis ssp australis<br>Copyright©mypos

australis ssp. australis

En relativt vanlig Hoya som man ibland kan hitta i affärer, säljs då ofta felnamnad som enbart keysii. Är också ofta namnad som australis ssp. keysii, men den ska tydligen vara luden bara på undersidan av bladen. Denna är luden på både över och under sidan av bladen och med den informationen jag har fått så har jag valt att ändra namnet till australis ssp. australis.

Hoya australis ssp australis<br>Copyright©mypos
Hoya australis ssp australis<br>Copyright©mypos Hoya australis ssp australis<br>Copyright©mypos